fbpx

Antroposofische artsenzorg

Antroposofie en zwangerschap - Mamma Instinct

In Nederland kan een antroposofisch huisarts of consultatief arts zowel vóór, tijdens als na de zwangerschap betrokken zijn bij de begeleiding en ondersteuning van een (aanstaande) zwangere vrouw en kraamvrouw.

Antroposofische artsenzorg

Een zwangerschap en de geboorte van een kind is een natuurlijk proces en geen ‘ziekte’. Toch vragen beide veel energie en dat kan gepaard gaan met allerlei ongemakken. Een huisarts of consultatief arts kan meekijken hoe een aantal van die ongemakken voorkomen of verminderd kan worden. Daarnaast kan de arts op een aantal thema’s toelichting geven. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van vitamines, pijstilling en het aantal echo’s.

In de antroposofische begeleiding maakt de huisarts of consultatief arts naast de reguliere behandelmogelijkheden gebruik van aanvullende diagnostiek, antroposofische geneesmiddelen en verschillende therapieën. Deze aanvulling is altijd gericht op de versterking en ondersteuning van het zelfgenezend vermogen van de mens, waarbij de samenhang tussen lichaam, geest en ziel centraal staat.

Het preconceptie consult

Als je een vraag hebt over een kinderwens kun je bij een antroposofisch huisarts of consultatief arts terecht voor een preconceptie consult. Naast algemene en reguliere voorlichting over ‘zwanger worden’ en een zwangerschap, kan deze arts vanuit het antroposofisch mesnbeeld naar het ‘zwanger worden’ kijken.

In het antroposofische mensbeeld gaat men ervan uit dat een kind met een ‘voornemen’ aan het leven begint, dit wordt ook wel het ‘levensplan’ genoemd. Tijdens het preconceptieconsult is er aandacht voor thema’s over ‘zwanger worden’ en zwangerschap. Deze thema’s worden waar mogelijk ook vanuit een antroposofisch gezichtspunt belicht. Het is ook mogelijk om antroposofische medicatie of therapie in te zetten bij een kinderwens.

Het prenatale consult

Naast algemene (huis)artsenzorg kunnen vrouwen tijdens de zwangerschap bij een antroposofisch arts terecht voor een prenataal consult. Dit consult wordt aangeboden door enkele antroposofische artsen die betrokken zijn bij een antroposofisch consultatiebureau. Een enkeling is huisarts maar de meesten hebben een consultatieve praktijk, zoals Loes Klinge.

De vorm en inhoud van een prenataal consult hangt af van de hulpvraag van een zwangere vrouw. Tijdens het prenatale consult krijgt de zwangere vrouw de gelegenheid om vragen te stellen. Deze vragen gaan veelal over het omgaan met prenatale onderzoeken, zwangerschapscomplicaties of zwangerschapsklachten. De antroposofisch arts geeft desgewenst een toelichting op de waarde en de speerpunten van de antroposofische kraamzorg en het antroposofisch consultatiebureau. Daarnaast kunnen thema’s, die tijdens een preconceptieconsult zijn besproken, tijdens het prenatale consult aan de orde komen. Als het nodig is, kan een antroposofisch huisarts naast een gesprek gebruik maken van antroposofische geneesmiddelen bij de begeleiding en ondersteuning van een zwangere vrouw.

Antroposofische geneesmiddelen

Antroposofische geneesmiddelen zijn van minerale, plantaardige of dierlijke oorsprong en veroorzaken zelden bijwerkingen. De bekendste fabrikanten van antroposofische geneesmiddelen – die huisartsen in Nederland voorschrijven – zijn WALA en Weleda. De geneesmiddelen ondergaan strenge kwaliteitscontroles en worden op een milieuvriendelijke wijze geproduceerd.

Antroposofische geneesmiddelen - Mamma Instinct

Antroposofische arts in de buurt?

Op de website van de Nederlandse Vereniging van Antroposofische Zorgaanbieders staat een zorggids waar je met behulp van een zoekfunctie naar een antroposofisch werkende arts in de buurt kan zoeken.

nvaz.nl

aandachtvoorjoualsgeheel.nl

Kosten

Indien je al staat ingeschreven bij een antroposofische huisartsenpraktijk, vergoedt de basisverzekering een consult bij de huisarts vóór, tijdens en/of na de zwangerschap. Voor een huisartsenbezoek betaal je geen eigen risico.

Indien je staat ingeschreven bij een reguliere huisarts en (eenmalig) een bezoek brengt aan een antroposofische arts (huisarts of consultatief arts), dan vergoedt de basisverzekering dit niet. Afhankelijk van de verzekeringsmaatschappij en het aanvullende pakket kan een (eenmalig) bezoek als alternatieve therapie worden vergoed. Voor de aanvullende zorgverzekering betaal je geen eigen risico.

De vergoeding van antroposofische geneesmiddelen hangt voor een groot deel af van de voorwaarden van de verzekeringsmaatschappij en het (eventueel) aanvullende pakket. Vaak betaal je een deel van de kosten van antroposofische geneesmiddelen zelf, omdat deze onder zelfzorgmiddelen vallen.

Aan het begin van de twintigste eeuw is de antroposofische gezondheidszorg ontstaan met nieuwe behandelmethoden, bedoeld als aanvulling op en geïntegreerd met de reguliere gezondheidszorg. De antroposofische gezondheidszorg kenmerkt zich onder andere door een individuele en ondersteunende benadering van ieder mens en is gebaseerd op het gedachtengoed van de Oostenrijker Rudolf Steiner.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *